I debattartikeln skriver Jansson (S) och Puustinen (M) att de vill se mindre utspel och mer verkstad genom ett samarbete mellan de två stora partierna. Foto: SVT

Regering med S och M – så tänker de sörmländska rikdsdagsledamöterna

Publicerad

I helgen gjorde kommunalråden i Eskilstuna, Jari Puustinen (M) och Jimmy Jansson (S) ett gemensamt utspel i DN-debatt om att S och M borde samregera på riksnivå.

I Eskilstuna styr Socialdemokraterna tillsammans med Moderaterna och Centerpartiet. Utifrån egna erfarenheter vill Eskilstunapolitikerna även se en S+M-regering. Bland annat hänvisar Jansson och Puustinen till att demokratin urholkas när Sverige styrs av mindre partier istället för de två största.

Ytterligare ett argument för samarbetet är att S och M tillsammans skulle, enligt debattförfattarna, ge väljarna det de vill ha – stabilitet och trygghet. Bland annat inom skola, äldreomsorg och sjukvård.

”Samarbeta i sakfrågor, men inte sitta i samma regering”

Magnus Stuart (M) är ordinarie ledamot i riksdagen och suppleant i kulturutskottet. Han är också förtroendevald i Strängnäs kommun, där Moderaterna och Socialdemokraterna styr tillsammans. Han är tveksam till samarbetet som kommunalråden i Eskilstuna föreslår på riksnivå.

– Jag tycker att man kan och ska samarbeta i sakfrågor, men inte sitta i samma regering, säger han.

Inför det kommande valet är det inte heller aktuellt med ett samarbete.

– Min målsättning är en borgerlig regering med Ulf Kristersson som statsminister, säger Magnus Stuart.

”Vi står långt ifrån varandra ideologiskt”

Inte heller Caroline Helmersson Olsson (S), ordinarie ledamot och suppleant i bland annat finansutskottet, tycker att ett samarbete mellan Socialdemokraterna och Moderaterna är en bra idé.

– Vi står långt ifrån varandra ideologiskt och Kristersson har gjort klart att han vill ha ett M-KD-SD samarbete. Jag håller inte med artikelförfattarnas slutsats, säger hon.

Kommunalråd Jari Puustinen (M) och kommunstyrelsens ordförande Jimmy Jansson (S) är positiva till att kommunen inte behöver dra ner på skola, vård eller omsorg trots att Eskilstuna kommun går back. Foto: SVT

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.