Docenten i statsvetenskap, Joakim Johansson, om ett tänkbart scenario där S och M regerar tillsammans. Foto: Mälardalens högskola/SVT

Statsvetaren om helgens utspel: ”Det är inte så konstigt att frågan väcks”

Uppdaterad
Publicerad

Joakim Johansson, docent i statsvetenskap på Mälardalens högskola, tycker inte att idén om Socialdemokraterna och Moderaterna tillsammans i regeringsposition är överraskande – men troligtvis långt borta i praktiken.

– De behöver varandras motsatser för att stärka den egna ideologin, säger han.

I flera sörmländska kommuner samarbetar Socialdemokraterna och Moderaterna, och i en debattartikel i DN i helgen skrev kommunalråden i Eskilstuna att de vill se ett liknande samarbete på riksplanet.

Men att en sådan konstellation kan fungera i en kommun eller regionalt beror enligt, Joakim Johansson, på de enskilda politikerna.

– Samarbetsmönstret på kommunal nivå är mer personberoende och ger möjlighet för enskilda politiker att påverka vilka samarbetskonstellationer det blir, säger han.

Varandras motståndare

– För att profilera den egna ideologin behövs en tydlig motståndare och det har Moderaterna och Socialdemokraterna haft i varandra, säger Joakim Johansson.

I klippet spekulerar Joakim Johansson om ett tänkbart scenario där Socialdemokraterna och Moderaterna samregerar.

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.