Foto: SVT

Efter knivdådet på behandlingshemmet – 33-åring döms för mordförsök

Publicerad

En 38-årig man skadades allvarligt när han överfölls och tilldelades 24 knivhugg i buken, ryggen och på armarna. Nu har en 33-årig Västeråsare dömts för försök till mord.

Händelsen inträffade på ett behandlingshem utanför Katrineholm i december i fjol, där 38-åringen bodde. 33-åringen var för tillfället inskriven på ett stödboende i närheten, men hade tidigare också bott på behandlingshemmet.

Personalen låste in sig

Personalen hade fått indikationer på att 33-åringen var upprörd och kunde tänkas dyka upp vid behandlingshemmet. Vid midnatt gjorde han det, och den person som arbetade natt kontaktade genast polisen för att få hjälp med att omhänderta honom.

Men innan polisen kom till platsen tog sig 33-åringen in och överföll 38-åringen i en korridor. Nattpersonalen låste in sig på kontoret, men blev vittne till våldet genom en glasruta.

Ringde själv efter ambulans

33-åringen ska sedan själv ha ringt efter ambulans och polis, och sagt att han inte har något minne av det som inträffat. Han gjorde inte motstånd när polisen grep honom.

Nu har han dömts i Nyköpings tingsrätt till rättspsykiatrisk vård med särskild utskrivningsprövning. Han ska också betala ett skadestånd på 93 000 kronor till den knivskurne mannen.

Lokal. Lättanvänd. Opartisk. Ladda ner appen nu!

Hämta SVT Nyheter i App StoreLadda ned SVT Nyheter på Google Play

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer

Katrineholm

Mer i ämnet