Javascript är avstängt

Javascript måste vara påslaget för att kunna spela video
En ren tillfällighet ledde fram till den stora knarkgömman i Strängnäs. Det menar åklagare Tobias Lindblom. I klippet hör du honom berätta mer om hur polisen kom de misstänkta på spåret. Foto: SVT

Åtalad efter stora knarkbeslaget i Strängnäs kopplas till kurdiske räven

Uppdaterad
Publicerad

Över 100 kilo narkotika hittades vid husrannsakan på en industrifastighet i Strängnäs i mars 2023. Nu väcker åklagaren åtal mot fem personer som misstänks för synnerligen grovt narkotikabrott, grovt narkotikabrott och medhjälp till grovt narkotikabrott.

Den 24 mars 2023 stoppade polisen en grå Ford i småländska Vaggeryd. I bilen hittades 50 kilo narkotika, och under den efterföljande utredningen riktades blickarna mot ett industriområde i Strängnäs.  

Det pågick redan en polisutredning gällande adressen och mot några av personerna som kopplas dit.

Gängkriminalitet i Strängnäs

Hittades i krypgrund och traktordäck

Den 26 mars gjordes en husrannsakan mot en lokal i Strängnäs hantverksby. Över 100 kilo narkotika hittades i en krypgrund i huset och ett traktordäck. Värdet på den beslagtagna narkotikan beräknas vara 32 miljoner kronor.

– Det är väldigt mycket narkotika som har försvunnit får samhället och är väldigt mycket pengar som någon inte har fått möjlighet att tillskansa sig, säger kammaråklagare Tobias Lindblom.

Efter tillslaget grips och häktas fem personer. Två av de häktade bor i huset på industriområdet.  De övriga bor på en annan adress i Strängnäs, i Flen samt i en ort i södra Sverige.

Av de fem åtalade männen har en av dem erkänt brott, de fyra övriga förnekar.

Samtliga fem åtalade begärs också utvisade.

Kopplingar till ”Räven”

Adressen där knarkfyndet gjordes har kopplingar till Rawa Majid, den kände gängledaren för Foxtrot-nätverket som gått under smeknamnet Den kurdiske räven. Majid har enligt en annan polisutredning fått adressen skickad till sig i en krypterad chatt.  

Bland bevisningen i åtalet finns ett fotografi där en av de åtalade bär en så kallad ”rävring.” Enligt bevisningen ska detta vara ett attribut som bärs av personer kopplade till Rawa Majid.

– Jag menar att han har koppling till ett nätverk bland annat genom att han har burit en rävring. Men jag påstår inte att narkotikan ägs av det här nätverket, säger åklagare Lindblom.

Han menar att det var en ren tillfällighet som ledde fram till det stora narkotikafyndet i Strängnäs.

Hör Tobias Lindblom berätta i videon hur det gick till. 

Javascript är avstängt

Javascript måste vara påslaget för att kunna spela video
Se videon från polistillslaget i hantverksbyn. Foto: Pontus Stenberg

Så mycket knark hittades vid tillslaget

I huset i Strängnäs hittades:

77 kilo amfetamin

1 kilo kokain

120 000 narkotikaklassade tabletter

15 kilo cannabisharts

7,5 kilo cannabis

I ett traktordäck på samma adress:

180 000 narkotikaklassade tabletter

I bilen som stoppades i Småland:

2 kilo kokain

50 kilo cannabisharts

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.

Gängkriminalitet i Strängnäs

Mer i ämnet