Vid iordningsställda platser för eldning där faran för spridning är låg är det fortfarande okej att grilla och laga mat, uppger räddningstjänsten. Foto: Robin Haldert, TT

Eldningsförbud upphävt i fyra kommuner

Uppdaterad
Publicerad

Nu råder inte längre eldningsförbud i Gnesta, Nyköping, Trosa och Oxelösund.

– I och med att det har kommit en hel del regn senaste tiden har risken för bränder minskat betydligt, säger Henrik Dewoon Thorén, räddningschef i beredskap vid Sörmlandskustens räddningstjänst.

Vid 10.00 på måndagsförmiddagen hävde Sörmlandskustens räddningstjänst eldningsförbudet för de fyra kommuner som ingår i verksamhetsområdet. I och med beslutet råder det nu inte eldningsförbud i någon av länets kommuner.

– De allra flesta har tagit hänsyn till det, men vi har också haft en del bränder som vi tror har berott på att folk inte har grillat vid ordentliga grillplatser, säger Henrik Dewoon Thorén.

Bättre elda smått

Trots att förbudet nu är upphävt manar han till försiktighet.

– Den som eldar är ansvarig för att kunna släcka elden och man exempelvis eldar trädgårdsavfall kan det vara bättre att elda i flera omgångar istället för att göra en större brasa.

I detaljplanelagt område i Oxelösund, Gnesta och Trosa råder dock alltid eldningsförbud fram till den 30 september.

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.