Här tittar alla i mobilen under lektionen – men ingen vill bli av med den

Uppdaterad
Publicerad

På fredagen presenterade regeringen ett förslag för ökad trygghet och studiero i skolan. Bland annat ska elevernas mobiltelefoner kunna omhändertas. Eleverna på S:t Eskilsgymnasiet i Eskilstuna kan förstå syftet men skulle själva inte vilja bli av med sina mobiler.

Det ska vara ordning och reda i varenda klassrum och i hela skolsystemet. Det sa skolministern Lina Axelsson Kihlblom (S) under dagens presskonferens där regeringen presenterade nya lagförslag som är tänkta att öka studiero i skolan.

Enligt förslaget ska elevers privata användning av mobiltelefoner på lektionstid förbjudas och ska kunna användas endast i utbildningens syfte.

Mobiltelefoner i skolan

– Lärare ska inte jiddra om mobiltelefoner, sa ministern.

Mobilhotell har använts

På S:t Eskilsgymnasiet i Eskilstuna har man provat olika metoder beroende på hur stort problemet med mobiltelefoner har varit. En period hade man ett så kallat mobilhotell – en hylla där elever blivit ombedda att lägga ifrån sig mobilen under lektionstid.

– Vissa elever tycker att de måste ha sin mobiltelefon och måste få svara om det ringer. Så i vissa lägen kan det vara en hel del diskussioner, men jag upplever inte att det är ett jättestort problem här, säger skolans rektor Johan Ahlqvist.

Här räcker hälften av eleverna upp handen. Samtidigt vill ingen bli av med sin telefon. Hör hur gymnasieeleverna tänker i klippet ovan.

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.

Mobiltelefoner i skolan

Mer i ämnet