Se hur Österåkersbygdens friskola i Vingåkers kommun använder mobiltelefonen i undervisningen. Foto: SVT

Här är skolan där mobilen är tillåten

Uppdaterad
Publicerad

Många skolor inför mobilförbud i klassrummen, men på Österåkersbygdens friskola går man åt motsatt håll. Här får eleverna en mobiltelefon när de börjar mellanstadiet som de använder i undervisningen.
– En surfplatta eller dator är mycket tyngre och det här är smidigare, säger eleven Paulina Johannesen.

Skolan ligger i Vingåkers kommun på den sörmländska landsbygden och här går det 50 elever.

När eleverna börjar i fjärde klass får de varsin mobiltelefon att använda fritt. De får bara ha fem privata appar, utan våldsamma spel och sociala medier.

”Våra telefoner är arbetsredskap”

– Eftersom vi kan styra vad eleverna har på sina telefoner här tycker inte vi att det blir en distraktion på samma sätt som om det hade handlat om privata telefoner, säger läraren Petra Karlsson.

– Vi tycker att mobiltelefonerna är smidiga och vill att eleverna ska lära sig att använda dem. Som vuxen går man väldigt sällan runt med en Ipad på stan. Vi vill att eleverna ska lära sig hur man handhar en telefon och hur man beter sig på ett trevligt sätt när man kommunicerar.

Vad har du att säga till folk som är kritiska till att använda mobiltelefoner i skolan?

– Jag har full förståelse för att det kan vara väldigt krångligt med de privata telefonerna under lektionstid och raster och jag tycker inte att de privata telefonerna ska finnas i skolan. Våra telefoner är arbetsredskap, säger Petra Karlsson.

SVT rapporterade · Mobilförbud i klassrummet

Laddar in inlägg...

Lokal. Lättanvänd. Opartisk. Ladda ner appen nu!

Hämta SVT Nyheter i App StoreLadda ned SVT Nyheter på Google Play

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer

Mobiltelefoner i skolan

Mer i ämnet