• Viktigt meddelande:

    Till allmänheten i Lekeberg i Örebro län: Det kommunala dricksvattnet i Fjugesta, Gropen och Kvistbro kan vara förorenat och bör kokas före förtäring. För mer information lyssna på P4 Sveriges Radio eller gå in på Lekebergs kommuns hemsida. Läs mer

Webbläsaren stöds inte

SVT stödjer inte uppspelning i din webbläsare. Vi rekommenderar därför att du byter till en annan webbläsare.
SVT:s reporter Albin Aghamn sammanfattar alla kommentarer som ni tittare och läsare skickat in. Foto: TT/SVTVisa alla (2)
Visa alla (2)

Så tycker publiken om mobilförbud

Publicerad

Lugnt och skönt i klassrummet eller en missad chans att lära barn hantera telefoner och internet? Vi lät våra tittare och läsare svara på vad de tycker om mobilförbud. Här nedan ser du alla kommentarer som kommit in.

SVT rapporterade · Mobilförbud i klassrummet

Arafat Maweed på Stenhammarskolan i Flen menar att den som inte har mobilen i fickan lär sig mer.
 
08.03
Självklart inga mobiler i klassrummet. Något är fel när man över huvud taget ifrågasätter ett sådant beslut.
Hej!
Jag tror att du delar den åsikten med många andra, såväl inom som utanför skolans värld. Det jag märkt när jag pratat med lärare och elever är dock att det inte är helt lätt att upprätthålla ett förbud. Om en elev vill ta med sig mobilen till en lektion verkar det inte omöjligt att göra så, trots att skolan har infört mobilförbud i klassrummet
Vänligen,
Albin Aghamn, reporter.
08.07
En självklarhet med förbud
08.07
Bor inte i Sverige längre så jag hade inte koll. Men i mitt stilla sinne utgick jag från självklarheten att ingen hade telefon med sig in i klassrummet! Sitter man som vuxen och kollar på telefonen i mötesrummet när någon annan har ordet? Nej! Jag vill också tillägga att mjäkigheten har gått för långt i Sverige. Alldeles för mycket individuella anpassningar och mjuka värden har smugit sig in i skolvärlden. Ordning och reda. Sitt ner och håll käften. Räck upp handen när du vill säga någonting och 2 timmars läxa var dag, så att de lär sig studera på egen hand. Samt att alla grupparbeten skall dras ner till ett minimum. Det blir bara dötid och de lata åker snålskjuts och lär sig ingenting!
08.07
Själv klart med mobilförbud. Då slipper elever och lärare att störas av det. Dessutom ökar koncentrationen på lektionerna.
Skärmtid är överlag dåligt och behöver minska ordentligt.
Det är bara mesiga och konflikträdda vuxna som inte vågar ta ett förbud. Många barn vill ha mobilförbud!
Det tror jag att du har rätt i, att många barn själva efterfrågar ett mobilförbud. Har pratat med många elever i arbetet med det här reportaget som säger just det.
Redan nu är det många skärmar i skolan, utöver mobiler. Hur ser du på läsplattor, t ex? Vill du att de ska vara förbjudna?
Vänligen,
Albin Aghamn, reporter
08.18
Naturligtvis ska det vara förbud att använda mobil på lektionstid, om man är tvungen att ha den i fickan, finns det ju " tyst läge".
08.19
Det är en självklarhet! Internationella Engelska skolan är ett bra exempel på hur det fungerar alldeles utmärkt. Där det inte inte tillåtet med mobiler vare sig på lektioner eller raster. Det gör att eleverna fokuserar mer på lektionerna och umgås med varandra på rasterna.
08.19
Bra. Nödvändigt. Hur ska koncentration infinna sig när det darrar i mobilen två gånger per minut? På barnens skola behövde mobilerna bäras till annat rum, annars darrade det konstant från alla notiser till 24 telefoner...
Hej!
Intressant. Var det en skola som hade infört mobilförbud?
Hur ser du på föräldrarnas ansvar i den här frågan? Det är ofta föräldrar som betalat för mobiltelefonerna och låter barnen ta med dem till skolorna.
Vänligen,
Albin Aghamn, reporter
08.39
Mobilförbud JA! Samhället betalar UTBILDNING, föräldrar och barn ska vara tacksamma för gratis skola, lägga undan telefonerna och ta emot all kunskap som ges av lärarna
08.40
Tråkig nödvändighet då både nationella resurser och direktiv saknas för hur/vilka teknologi/-er ska implementeras i klassrummet utan att missgynna ordinarie ramtid.

Lokal. Lättanvänd. Opartisk. Ladda ner appen nu!

Hämta SVT Nyheter i App StoreLadda ned SVT Nyheter på Google Play

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer