Bostaden där barnet misstänks ha blivit svårt misshandlat är fortsatt avspärrad av polisen. Foto: Robin Persson/SVT

Misstänkt för svår misshandel av spädbarn släppt på fri fot

Uppdaterad
Publicerad

En av de två personer som i måndags anhölls misstänkta för att ha misshandlat ett spädbarn svårt i östra Sörmland har på onsdagen släpps på fri fot.

Enligt vice chefsåklagare Ola Björstrand har misstankarna försvagats under utredningens gång, men brottsmisstankarna är inte formellt nedlagda.

Den andra personen som frihetsberövats är fortsatt anhållen på sannolika skäl misstänkt för synnerligen grov misshandel, vilket är den starkare misstankegraden.

Intensivt utredningstempo

Åklagaren har fram till lunchtid på torsdag på sig att fatta beslut om personen ska begäras häktad eller släppas på fri fot.

– Utredningen pågår i ett intensivt tempo och med hänsyn till förundersökningssekretess kan jag inte närmare kommentera vilka utredningsåtgärder som vidtas eller vilka åtgärder vi avser att vidta, säger Ola Björstrand i ett pressmeddelande.

Åklagaren, som nu för första gången bekräftar att det rör sig om ett litet barn som misstänks ha misshandlats svårt, vill heller inte uppge något om tillståndet för barnet.

Larmades som olycksfall

Det var i måndags morse som det kom larm om att ett barn råkat ut för en olycka, och ambulanshelikopter skickades för att ta barnet till sjukhus. Polisen fattade snart misstankar om att brott låg bakom händelsen och två personer anhölls.

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.