Javascript är avstängt

Javascript måste vara påslaget för att kunna spela video
Eskilstuna kommuns vindkraftverk i Sollefteå kan snart komma att byta ägare. Foto: SVT

Eskilstuna har hittat köpare till sin norrländska vindkraft

Publicerad

Elproduktionsbolaget Locus repower AB vill köpa Eskilstuna kommuns fyra vindkraftverk i Sollefteå, det var Eskilstuna-Kuriren först med att berätta om. Om fullmäktige godkänner köpet blir affären värd 117 miljoner kronor av.

SVT har tidigare berättat om att de fyra vindkraftverken i Sollefteå inte varit den vinstaffär som Eskilstunas kommunföretag hoppats på när de köptes in 2014, och att kommunen nyligen bestämt sig för att sälja dem innan året är slut.

Eftersom majoritetspartierna är överens och en köpare finns, ser det alltså ut som att en försäljning kan bli verklighet. Trots att vindkraftsverken betraktats som en förlustaffär blir det ändå en liten realisationsvinst för kommunen, cirka nio miljoner kronor.

Vindkraft i Sörmland

Oppositionsparti vill ha kvar parken

Miljöpartiet anser att vindkraftsparken ska behållas och menar att den visst hade kunnat vara en lönsam, om bara kommunen nyttjat den bättre.

– Man kan sälja systemtjänster och det kan vara väldigt lönsamt, säger Marielle Lahti.

Men Moderaterna anser inte att elproduktion är ett kommunalt kärnansvar.

I klippet ovan hör du vad politikerna Jari Puustinen (M) och Marielle Lahti (MP) tycker om försäljningen.

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.

Vindkraft i Sörmland

Mer i ämnet