Gatchina är en av Eskilstuna kommuns 14 vänorter. Gatchina ligger 45 kilometer söder om S:t Petersburg och har en folkmängd på cirka 95 000 invånare. Foto: TT

Eskilstuna kan bryta med rysk vänort efter 15 år: ”Bygger på mänskliga rättigheter”

Publicerad

I och med Rysslands invasion av Ukraina överväger Eskilstuna kommun att avsluta sitt vänortssamarbete med den ryska staden Gatchina.

Eskilstuna har sedan 2006 varit vänort med Gatchina. För fem dagar sedan hade kommunens vänortsdelegation ett möte där man beslutade att skicka brev till vänorterna Gatchina i Ryssland och Lviv i Ukraina.

I brevet till Gatchina beskriver kommunen att man känner sig tvungen att avsluta samarbetet om staden inte kan beskriva vad de gör för att motverka Rysslands anfall mot Ukraina.

Sörmland och kriget i Ukraina

– Vi vill ha ett samarbete som bygger på mänskliga rättigheter och demokrati och om Gatchina inte tar ställning för Ukraina kommer vi ha svårt att fortsätta vårt samarbete med dem, säger Ann-Sofie Wågström (S), kommunfullmäktiges ordförande, i ett pressmeddelande.

Vänorten Lviv fick också ett brev där kommunen uttrycker sitt stöd till stadens befolkning.

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.

Sörmland och kriget i Ukraina

Mer i ämnet