Javascript är avstängt

Javascript måste vara påslaget för att kunna spela video
Undervattensdrönare, krypterade chattar och kodord. Här är historien om Grizzly. Foto: Polisen/Mapcreator/Texturelabs

Eskilstunabon Grizzlys hemliga knarkimperium – styrde från Marbella

Uppdaterad
Publicerad

Han kallade sig Grizzly och bodde på spanska solkusten – därifrån styrde han en omfattande smuggling av cannabis och amfetamin till Sverige. Men hans kriminella imperium föll samman när polisen knäckte hans krypterade kommunikation.

När polisen för några år sedan knäckte Encrochat fick de tillgång till material som senare har gjort att ett stort antal kriminella dömts till fängelsestraff.

En av de som hade en nyckelroll i smugglingen av narkotika till Sverige och Eskilstuna kallas för Grizzly. 

100 till 150 ton

De krypterade chattarna avslöjade vidden av smugglingen till Sverige. Tidigare beräkningar gjorde gällande att drygt 20 ton narkotika fördes över landets gränser varje år. Nu räknar polisen med att det snarare handlar om 100 till 150 ton. 

– Det är enorma mängder som tas in och Sverige används även som någon typ av transitland, säger Li Hammar, utredare hos Brottsförebyggande rådet (Brå). 

Hon har synat svensk narkotikahandel ingående och tittat närmare på alla nivåer i hanteringen, från köpare och säljare till smugglare. 

Överraskades av omfattningen

I sin forskning har hon överraskats över hur välorganiserad smugglingen till Sverige är. Enligt henne finns det exempel på att de kriminella nätverken som styr handeln har representanter i längs smuggelväggarna i Europa, men även på plats i producentländerna i Sydamerika. 

– Man koordinerar hela smugglingen från första steget ned till säljnivå i Sverige. Det hade vi inte räknat med.

Se historien om Grizzly – som gick från bankrånare i Eskilstuna till att styra omfattade narkotikasmuggling till flera svenska städer – i videoklippet ovanför.

Lokal. Lättanvänd. Opartisk. Ladda ner appen nu!

Hämta SVT Nyheter i App Store
Ladda ned SVT Nyheter på Google Play

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.