Javascript är avstängt

Javascript måste vara påslaget för att kunna spela video
Hör hur langaren bygger upp sitt kontaktnät. En lista med narkotikaköpare som till slut kan bli värd stora summor pengar. Foto: Truls Wallin/SVT Grafik

Så blir langarens ”knarklur” värd flera hundra tusen kronor

Publicerad

Mobiltelefoner och appar har revolutionerat narkotikahandeln. Men att sälja narkotika är fortfarande ett slitsamt arbete med hög risk. Det menar Li Hammar, forskare på Brå som har synat knarkhandeln i Sverige. 

I sin forskning har Li Hammar intervjuat både poliser och narkotikalangare. Bilden de ger är entydig – den traditionella knarkhandeln på gator och torg är på väg bort. I stället gör köpare och säljare upp pris och mötesplats via telefoner och krypterade appar.  

– Den fysiska marknaden har genomgått en kraftfull digitalisering. Tillgängligheten för köpare har blivit väldigt mycket större. Det är relativt lätt att få tag i ett säljnummer och säljarna har ett stort intresse i att sprida sina kontaktuppgifter, säger Li Hammar.  

Knarket i Sörmland

16-timmarsdagar i stressig miljö

I sin forskning har hon sett exempel på hur langare skickar ut reklamsutskick med rea och erbjudanden till kunderna. Langarna är måna om att erbjuda bra service med snabba och effektiva leveranser. 

Samtidigt som försäljningen innebär att de kan dra in stora summor i kontanter – så medför det också ett hårt slit. Många av de intervjuade vittnar om 16-timmarsdagar i en väldigt stressig miljö.  

– Man jobbar med omfattande logistik, man går igenom alla samtal och sms och lägger upp vilka rutter som ska köras. Det bygger också på att köparen kommer ut när den ska och att den har kontanter, säger Li Hammar.  

Mobilen kan få högt värde

Mobiltelefonerna är säljarens främsta verktyg. Med den sker all kommunikation och koordinering för att få verksamheten att fungera.   

Li Hammar menar att en telefon med en gedigen kontaktlista över pålitliga köpare är ett kapital i sig och kan vara värd tusentals kronor.  

Så kan langarnas mobiltelefoner bli värda flera hundra tusen kronor – se hur det fungerar i videoklippet ovanför.

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.

Knarket i Sörmland

Mer i ämnet