Foto: Pontus Lundahl/TT

Eskilstunas åklagarkammare får hård kritik för hantering av hemliga tvångsmedel

Publicerad

Efter en granskning av hur åklagarkammaren i Eskilstuna hanterar hemliga tvångsmedel, exempelvis hemlig avlyssning eller övervakning, riktar nu Säkerhets- och integritetsskyddsnämnden svidande kritik mot kammaren. Åklagare anses bland annat sakna den kompetens och erfarenhet som krävs för att hantera hemliga tvångsmedel.

Säkerhets- och integritetsskyddsnämnden har granskat samtliga tvångsmedelsärenden som inletts av åklagarkammaren under 2018 och fram till september 2019.

Granskningen visar på ”omfattande och synnerligen allvarliga brister”, skriver nämnden i sin sammanfattning av granskningen.

Inget lagstöd

Bland annat ska åklagare ha ansökt om och fått tillstånd till hemlig övervakning utan att det funnits stöd för detta i lagen. I ett fall har brottet inte varit av sådan svårighetsgrad att det att det kunnat ligga till grund för övervakningen. I ett annat fall har ett telefonnummer som övervakats tillhört en person som det inte fanns rättsliga förutsättningar för att övervaka.

I andra fall har personer som det väckts åtal mot fått reda på att de utsatts för hemlig övervakning först efter det att åtal väckts. I ett fall hade den kunskapen kunnat vara av betydelse för försvaret.

Bristande underlag och dokumentation

Kritik riktas mot ännu fler ärenden. Det talas om bristande underlag i ansökningar om hemliga tvångsåtgärder, hemligt material som förstörts lång tid efter det att rättegång genomförts och bristande dokumentation.

Säkerhets- och integritetsskyddsnämnden menar att granskningen försvårats eftersom nämndens frågor i flera fall inte besvarats av kammaren eller så har svaren varit svårbegripliga eller ovidkommande.

Kammarchefen: Ansträngt arbetsläge

Chefen på åklagarkammaren har förklarat brister med ett ansträngt arbetsläge, ett nytt verksamhetssystem och att ett generationsskifte hos polisen på den enhet som hanterar hemliga tvångsmedel medfarit att viktig kompetens försvunnit.

Dessutom önskar kammarchefen att domstolen som ytterst avgör om hemliga tvångsmedel får användas prövade kammarens ansökningar med högre kompetens och noggrannhet så att inte felaktiga beslut fattas.

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.