Eskilstunas budskap till vänorten Lviv: ”Beredda att hjälpa”

Uppdaterad
Publicerad

Lviv i västra Ukraina är vänort med Eskilstuna sedan 1994. Staden har blivit en evakueringsort för såväl diplomater som ukrainare och utlänningar i landet som lämnat huvudstaden Kiev efter Rysslands invasion. Eskilstuna kommun hissade den ukrainska flaggan utanför stadshuset på fredagen i solidaritet med Lviv och Ukraina.

– Vill man ha vår hjälp finns vi till förfogande, säger kommunstyrelsens ordförande Jimmy Jansson (S).

Vänortsrörelsen i Sverige inleddes i samband med Finlandshjälpen under andra världskriget. I dag har Eskilstuna 14 vänorter spridda över världen. En av dem är Lviv i Ukraina.

De senaste åren har kontakten mellan städerna varit i stort sett obefintlig, men Jimmy Jansson menar att det alltjämt finns ingångar och att Eskilstuna är redo att hjälpa sin vänort om de ber om det.

Sörmland och kriget i Ukraina

– I andra sammanhang har vänortssamarbeten kunnat bidra till demokratiskt arbete och att bygga demokratirörelser underifrån. Jag tänker mig att det är en sådan tradition man behöver ta fram igen. Att se hur man kan understödja folk i att göra motstånd.

Hör honom berätta om Eskilstunas relation med Lviv i klippet ovan.

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.

Sörmland och kriget i Ukraina

Mer i ämnet