Förra året reste sig sjuksköterskor på flera platser i Sörmland. De krävde högre löner och bättre arbetsvillkor. Foto: SVT

Sörmland har vänt trenden med överbeläggningar – efter flera år i bottenskiktet

Uppdaterad
Publicerad

Sörmlands sjukhus har under flera år utmärkt sig med högst antal överbeläggningar i hela landet. Men sedan i början av året har trenden vänt. Antalet vårdplatser har blivit fler och överbeläggningar är nu i nivå med övriga riket.

En överbeläggning innebär att det vårdas fler patienter på en avdelning än vad det egentligen finns utrymme och kapacitet för.

Och att vårda sjuka människor i korridorer och duschrum innebär både risker för patientsäkerheten och en ansträngd arbetsmiljö, vilket sjuksköterskor uppmärksammade förra våren.

#Sverigevården

Värst var läget för Mälarsjukhuset, som i fjol hade drygt 10 överbeläggningar per 100 disponibla vårdplatser.

LÄS MER: Flest överbeläggningar i Eskilstuna

På flera håll i länet krävde grupper av sjuksköterskor högre löner och bättre arbetsmiljö för att arbeta kvar i den sörmländska sjukhusvården.

Lönesatsning på 3.000 kronor

Åtgärder sattes in. Bland annat beslutade landstingsledningen om en lönesatsning – men endast för sjuksköterskor inom den dygnet runt-öppna verksamheten.

– Det har väl inte varit någon masströmning tillbaka till landstinget Sörmland. Men det kanske stoppade en del från att säga upp sig, säger Lena Lind på Vårdförbundet i Sörmland.

Trots lönesatsningen minskade antalet månadsavlönade sjuksköterskor förra året med 81 anställda i landstinget jämfört med 2015.

Under fjolåret ökade kostnaderna för hyrsjuksköterskor kraftigt, och trenden håller i sig under årets första månader.

Finns fortsatt missnöje

Vad gäller lönesatsningen har Vårdförbundet fått blandade reaktioner från sina medlemmar.

– Det handlar om cirka 3.000 kronor för de sjuksköterskor som omfattas av satsningen. Vi har inte fått så mycket reaktioner. Däremot finns ett stort missnöje bland dem som jobbar 8 till 17, säger Lena Lindh.

Fredrik Lundgren (L), hälso- sjukvårdslandstingsråd, har dock en ljusare bild:

– Det har gjort att vi kunnat rekrytera fler och vi har även hittat nya arbetssätt som gör att vi kan använda sjuksköterskorna på ett effektivare sätt, säger han.

Satsade på handledartjänster

En annan del av åtgärdspaketet var satsningen på så kallade handledartjänster. Tanken är att 45 sjuksköterskor ska få varva kliniskt arbete med att handleda kollegor med mindre erfarenhet av yrket.

Hittills har ett 20-tal av platserna fyllts.

– De signaler vi får är att handledare kallas in för att jobba kliniskt när det saknas personal, och det gör det ju rätt ofta, säger Lena Lindh.

Trenden har vänt

Kanske är det satsningen på sjuksköterskorna som haft effekt. Nu visar åtminstone färska siffror att trenden, efter katastrofåren 2015 och 2016, tycks ha vänt. Vårdplatserna har blivit fler, 30 stycken fler jämfört med förra året.

Antalet överbeläggningar har hittills minskat i år. Tydligt är trenden i april månad, enligt sjukvårdslandstingsrådet Fredrik Lundgren.

I april hade Sörmlands landsting för första gången överbeläggningssiffror i nivå med övriga landet: 4 per 100 disponibla vårdplatser.

– Vi har alltså på ett år gått från att vara sämst i landet till att ligga på en medelnivå. Det ser vi som en stor framgång, säger Fredrik Lundgren, hälso- sjukvårdslandstingsråd.

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.

#Sverigevården

Mer i ämnet