Nyköpings lasarett. Foto: SVT

Sjuksköterskor slår larm: ”Riktigt allvarligt”

Uppdaterad
Publicerad

Situationen beskrivs som krisartad och den hotar patientsäkerheten. Nu kräver sjuksköterskor på akutkliniken på Nyköpings lasarett bättre villkor i ett öppet brev.

Det är 23 sjuksköterskor på akutkliniken på Nyköpings lasarett som kräver förändringar i ett öppet brev som skickats till hälso- och sjukvårdsledningen, landstingspolitiker och akutens klinikledning.

Sjuksköterskorna menar att patientsäkerheten är hotad på grund av att personalen inte räcker till.

Vårdupproret

”Saknar tio sjuksköterskor”

– Vi saknar tio sjuksköterskor på akutkliniken, vi är 23 men det behövs 33 för att schemat ska gå runt. Det blir istället övertid och dubbelpass, vi har gått kort och patientsäkerheten är mer än hotad, säger Zara Östergren på akutkliniken till SVT Nyheter Sörmland.

Hon menar att situationen varit dålig längre och nu kräver hon att landstingspolitikerna agerar.

”Läget är riktigt allvarligt”

– Vi vill tvinga fram en reaktion. Läget är riktigt allvarligt, det brinner och det försöker vi få fram. Vi kan inte vänta längre och det är flera som är beredda att säga upp sig. Vi hoppas att landstingspolitikerna inser allvaret och agerar nu, säger Zara Östergren.

Vad har ni för krav?

– Höjda löner absolut, och att införa arbetstidsförkortningen som vi hade till 2014. Det handlar om att förbättra arbetsmiljön då det är ett jätteslitigt yrke. Vill man locka nya sjuksköterskor måste det få kosta.

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.

Vårdupproret

Mer i ämnet