Monica Johansson (S) hoppas att förhandlingarna leder till en lösning. Foto: SVT

Efter upproret på Nyköpings lasarett – nu inleder landstinget förhandlingar

Uppdaterad
Publicerad

Sjuksköterskorna på akutkliniken vid Nyköpings lasarett kräver bättre arbetsvillkor. Nu meddelar landstinget Sörmland att förhandlingar ska inledas med Vårdförbundet.

Vi rapporterade i går om att 23 sjuksköterskor på akutkliniken på Nyköpings lasarett skrivit ett öppet brev om den kaosartade situationen på lasarettet. Och nu har upproret spridit sig vidare då även medicinkliniken skrivit ett öppet brev.

Nu meddelar landstinget Sörmland i ett pressmeddelande att förhandlingar om arbetsvillkoren ska inledas med vårdförbundet.

Vårdupproret

Villkoren diskuteras

LÄS MER: Upproret sprider sig – medicinkliniken skriver öppet brev.

Landstingsdirektören Jan Grönlund har gett i uppdrag till hälso- och sjukvårds, HR och ekonomidirektörerna att inleda förhandlingar med Vårdförbundet. Det handlar om att diskutera arbetsvillkor och arbetssituation, framförallt för de som jobbat i många år. Även lönespridningen ska diskuteras.

LÄS MER: Sjuksköterskor slår larm: ”Läget är riktigt allvarligt”.

– Vi värnar den modell vi har i Sverige med samverkan mellan arbetsgivare och fackförbund och hoppas att förhandlingarna leder till en lösning som gynnar personalens situation, säger Monica Johansson (S), landstingsstyrelsens ordförande.

”Stora utmaningar”

Landstingsdirektör Jan Grönlund i pressmeddelandet:

– Hela den svenska hälso- och sjukvården är i en situation med stora utmaningar, inte minst personalläget. Vi i Sörmland befinner oss i en omvärld där konkurrensen om de erfarna sköterskorna är stor och vi måste därför diskutera både arbetssituation och arbetsvillkor. Min förhoppning är att förhandlingarna kan starta omgående.

LÄS MER: Chefens svar: ”Ska se över löneläget”.

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.

Vårdupproret

Mer i ämnet