Nyköpings lasarett. Foto: SVT

Upproret på Nyköpings lasarett sprider sig – medicinkliniken skriver öppet brev

Uppdaterad
Publicerad

Sjuksköterskorna på akutkliniken menar att patientsäkerheten på Nyköpings lasarett är hotad. Nu sprider sig upproret då medicinkliniken också har skrivit ett öppet brev. Och även ortopedkliniken stöttar sjuksköterskorna.

Det var i går som vi kunde berätta att 23 sjuksköterskor på akutkliniken på Nyköpings lasarett i ett öppet brev beskrev att patientsäkerheten är hotad. Nu får de ytterligare stöd.

Nu har nämligen medicinkliniken också skrivit ett öppet brev som 22 läkare skrivit under.

Vårdupproret

”Mycket bekymmersamt”

– Läget är mycket bekymmersamt och det strömmar in namn hela tiden. Vi vill uttrycka vårt fulla stöd för dem. Finns det inte personal så fungerar inte vårdkedjan, och i förlängningen får då patienterna bekymmer, säger Kristian Waern-Bugge, överläkare och chef på medicinkliniken till SVT Nyheter Sörmland.

LÄS MER: Chefens svar: ”Vi behöver se över löneläget”.

Han tillägger sedan:

– Varje person i vårdkedjan är oerhört viktig för att slutresultatet ska bli bra, och där har läkaren det yttersta ansvaret. Saknas det vårdpersonal är läkaren likafullt ansvarig, vi är alla väldigt oroliga för detta, säger Kristian Waern-Bugge.

Berör fler

Även ortopedkliniken stöttar sjuksköterskorna på akutkliniken.

– Jag har inte gått ut och gjort ett uppror själv, men vi på ortopeden är väldigt beroende av en välfungerande akutklinik och av kompetenta sjuksköterskor. Så det berör oss. Har vi ingen bra akutklinik så påverkar det våra patienter, säger Helena Adolfsson, överläkare på ortopedkliniken vid Nyköpings lasarett.

LÄS MER: Sjuksköterskor slår larm: ”Läget är riktigt allvarligt”.

Hon blev kontaktad av sjuksköterskorna under helgen.

– Sjuksköterskorna kontaktade mig via mail när jag hade jour i helgen och frågade om jag kunde tänka mig att stötta dem, och de skickade med sitt brev. Jag tyckte att det var ett välformulerat brev och jag tycker att de har rimliga krav på arbetsmiljön.

LÄS MER: VFP: ”Sjuksköterskorna behöver en morot”.

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.

Vårdupproret

Mer i ämnet