Javascript är avstängt

Javascript måste vara påslaget för att kunna spela video

Webbläsaren stöds inte

SVT stödjer inte uppspelning i din webbläsare. Vi rekommenderar därför att du byter till en annan webbläsare.
Konsumenter i Nyköping tycker till om hur året med dyrare plastpåsar har varit. Foto: SVT

Ett år med skatt på plastpåsar: ”Sanslöst dyrt”

Publicerad

Den 1 maj 2020 infördes en skatt som gjorde plastpåsar flera kronor dyrare över en natt. Det har gett effekt på försäljningen enligt handlarna, men organisationen Svensk dagligvaruhandel vill se en djupare utredning av frågan.

Enligt flera handlare i centrala Nyköping, som SVT pratar med, har försäljningen av plastpåsar minskat kraftigt under det senaste året. De flesta säger att det är frågan om en halvering och mer därtill.

Frågan har debatterats ur flera perspektiv både innan införandet av skatten och även under året. Branschorganisationen Svensk dagligvaruhandel var kritisk innan införandet och är det fortfarande.

– Skatten har uppenbarligen fått effekt i form av minskad användning av plastbärkassar, men vi efterfrågar fortfarande att regeringen analyserar vilken effekt det fått i klimatarbetet i stort. Är det en vinst för klimatet när materialåtervunna och fossilfria plastbärkassar byts ut till papperskassar, avfallspåsar och liknande?, säger Karin Brynell vd Svensk Dagligvaruhandel.

I videon ovan berättar konsumenter hur de ser på året med plastpåseskatten.

Lokal. Lättanvänd. Opartisk. Ladda ner appen nu!

Hämta SVT Nyheter i App StoreLadda ned SVT Nyheter på Google Play

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer