Foto: SVT

Tidigare SD-politiker i Eskilstuna döms till fängelse

Uppdaterad
Publicerad

En före detta SD-politiker döms till ett och ett halvt års fängelse för att ha lurat till sig ersättning för förlorad arbetsinkomst genom förfalskade underlag.

Mannen blev förtroendevald 2011 för Sverigedemokraterna och har därefter suttit i kommunfullmäktige och varit styrelseledamot i flera kommunala bolag i Eskilstuna. Han har även varit nämndeman vid Eskilstuna tingsrätt.

Förfalskade och osanna underlag

Hösten 2017 reagerade Eskilstuna kommunföretag på den ersättning som politikern begärde för förlorad arbetsinkomst. Misstankarna ledde till polisanmälan och åtal, och under måndagen kom domen. Där slår tingsrätten fast att ex-politikern yrkat ersättning för en inkomstförlust som han inte har haft. Detta genom att lämna in förfalskade och osanna underlag och på så vis fått ut över en halv miljon kronor i ersättning, utan att ha haft rätt till det.

I åklagarens bevisning mot mannen fanns uppgifter från Försäkringskassan och Arbetsförmedlingen.

Skadestånd på en halv miljon

Nu döms mannen till ett och ett halvt års fängelse för totalt 183 fall av bedrägeri, varav 167 fall bedöms som grova. Han ska även betala skadestånd på en halv miljon kronor, drygt hälften av detta till Eskilstuna kommun.

Ex-politikern: ”En skandal”

Mannen har sedan en tid tillbaka lämnat alla sina politiska uppdrag. Han nekar till anklagelserna och hävdar att han inte har haft uppsåt att begå brott.

– Egentligen är det en parodi och skandal, det var så jag kände. Det var så att man bara kastade allt över bordet, det som kom från försvarets sida. Jag anser att domaren redan hade bildat sig sin egen uppfattning, säger mannen i en kommentar till SVT Nyheter.

Mannen säger att han överklagat domen till hovrätten.

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.