Birgitta Hermansson jobbar som rökavvänjare på Kullbergska sjukhuset i Katreineholm. Foto: Robin Persson/SVT

Expertens tips – så slutar du röka

Publicerad

Sörmland ligger i topp i landet när det gäller andelen rökare. För att rökarna ska bli färre erbjuder landstinget gratis rökavvänjning. Vi har träffat Birgitta Hermansson som jobbar med att få andra att sluta röka.

År 1990 rökte tre av tio sörmlänningar. När den senaste mätningen gjordes är det nere på en av tio.

Men andelen rökare, jämfört med andra regioner i Sverige, är fortfarande hög.

”Det fungerar för väldigt många”

På varje vårdcentral i Sörmland finns minst en sköterska med ansvar för rökavvänjning. Hit kan man vända sig för gratis stöd om man vill sluta.

– För en del är det ju lätt och för en del kan det vara väldigt svårt, men med motivation och med olika redskap så fungerar det här för väldigt många, säger rökavvänjaren Birgitta Hermansson.

Svårt att få alla att sluta

Landstinget Sörmland jobbar aktivt med att få ner siffran till noll. Bland annat har man skrivit under ett riksomfattande avtal på ett rökfritt Sverige till 2025.

Folkhälsoplaneraren Katarina Gustafsson menar att så länge tobaksindustrin går på högvarv kommer det bli svårt att komma ner på noll.

– Vi måste fortsätta jobba aktivt och då kan vi kanske fasa ut den här i Sverige. Vårt mål är ju att det ska bli en icke hälsofråga, säger Katarina Gustafsson.

  • Ta en dag i taget
  • Försök att bryta vanor
  • Sätt upp delmål

Lokal. Lättanvänd. Opartisk. Ladda ner appen nu!

Hämta SVT Nyheter i App StoreLadda ned SVT Nyheter på Google Play

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer