– Vi kunde konstatera att den publika laddinfrastrukturen hade gått väldigt långsamt i just östra Mellansverige om man jämförde med övriga Sverige, och vi ville skynda på utvecklingen, säger Emelie Österqvist, energi och klimatstrateg på Länsstyrelsen Sörmland som ledde projektet ”Laddinfra Öst” där även länsstyrelserna i Uppland, Västmanland, Örebro och Östergötland ingick.
Fossilfri fordonsflotta
Bakgrunden till projektet var bland annat Sveriges mål att utsläppen av växthusgaser ska minska med 70 procent mellan åren 2010 och 2030. Ett av sätten att nå dit är en fossiloberoende fordonsflotta.
Målet med ”Laddinfra Öst” var att får fart på utbyggnaden av infrastrukturen för laddbilar genom att informera kommuner, landsting och företag om vita fläckar och strategiska platser för laddstolpar i östra Mellansverige.
Vingåker och Malmköping vita fläckar
– En vit fläck är Vingåker där det skulle behövas en laddstation, en annan är Malmköping där Flens kommun nu ska sätta upp en laddstation, så projektet gav goda resultat, den publika laddinfrastrukturen har fullständigt exploderat och vi vet att jättemånga fler laddstationer är planerade, säger Emelie Österqvist.
Projektet ”Laddinfra Öst” avslutades i våras och nu siktar man in sig på nästa projekt.
– Hemmaladdning, det vill säga att man kan ladda bilen när man är hemma, för det är ju egentligen det som avgör om man kan köpa en elbil eller inte, och då blir ju målgruppen bostadsrättföreningar, fastighetsägare och kommunala bostadsbolag till exempel, säger Emelie Österqvist.
Emelie Österqvist ser positivt på framtiden och hon tror att elbilsmarknaden nu är på väg att komma igång ordentlig.
Hönan eller ägget?
– Det har ju länge varit lite av hönan och ägget, vad ska komma först, där vi nu ändå resonerar att laddstationerna kanske måste komma först och de publika kommer ju nu och så nu satsar vi på hemmaladdarna och samtidigt så sjunker priserna på elbilar så jag ser inte många hinder just nu för utvecklingen, säger Emelie Österqvist.