Björn Johansson är miljösamordnare på Karsudden. Foto: Per Karlsson/SVT

Räckviddsångest botas på Karsudden

Publicerad

Regionsjukhuset Karsudden har sedan i fjol tre av landstingets fyra renodlade elbilar. Nu konstater man att räckviddsångesten går att bota men att fler laddare behövs.

Det är nu lite drygt ett år sedan Karsudden tog sina elbilar i bruk och så här långt är miljösamordnaren nöjd med sina bilar.

– Spontant ser jag mest fördelar och de har använts flitigt för kortare resor, säger Björn Johansson miljösamordnare på Karsudden.

Billigare bilkostnad

Fördelarna förutom miljövinsterna är enligt Björn Johansson att man slipper att åka till andra sidan stan och tanka och så blir det billigare också.

– Leasingavgiften är dyrare än tidigare, men laddningen blir billigare än biogas som vi hade förut, så milkostnaden landar på ett par tre kronor, säger Björn Johansson.

Nackdelar

Men visst finns det nackdelar också, som att man precis som alla andra elbilsägare får lov att ladda vid vanliga publika kontokortsladdare när man åker till Eskilstuna och Nyköping, vilket kostar kanske tio gånger mer än vad laddningen på landstingsstolparna utanför Karsudden kostar.

Räckviddsångest

Och så finns det fortfarande en viss räckviddsångest kvar hos en del personal.

– Man är lite orolig att batteriet inte ska räcka om man ska åka fram och tillbaka till Eskilstuna eller Nyköping, men om man håller rådande hastighetsbegränsningar så gör det de, säger Björn Johansson.

Går att bota

Vad gör man åt det?

– Provar, det är bara att prova, de som vågar prova är bara positiva, säger Björn Johansson.

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer