Här är de tre viktigaste sakerna för att stärka kvinnor som driver företag. Foto: Storyblocks

Få kvinnor driver eget företag – berättar om stängda dörrar i ny studie

Uppdaterad
Publicerad

I dag drivs knapp tre av tio företag i Sverige av kvinnor och under 2019 startades endast 33 procent av alla nya företag av kvinnor. Varför ser det ut så? Det har kvinnliga företagare i Mälardalen fått svara på i en stor studie, och deras svar ringar in en rad problem i företagarvärlden.

Förra året publicerades rapporten Entreprenörskap i Sverige. Den visar att andelen kvinnor som startar företag i Sverige har minskat de senaste åren. Organisationerna Almi Mälardalen samt Företagarna och nätverket Enterprise Europe Network bestämde sig för att syna den ojämna fördelningen i sömmarna.

De skickade ut nära 3 000 enkäter till kvinnliga företagare i Mälardalsregionen, och gick vidare med svaren. Till sist djupintervjuades 86 kvinnliga företagare. Deras berättelser analyserades och presenterades i en rapport som publicerades i mars 2021.

I klippet ovan kan du se vilka tre faktorer kvinnorna berättade om.

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.