Javascript är avstängt

Javascript måste vara påslaget för att kunna spela video
Kajsa Fornander har funnit en vän i ukrainskan Oksana Moroz. Hör Kajsa Fornader och projektledare Helena Karjalainen berätta om vad de tänker om att det är svårt att hitta etablerade svenskar till projektet. Foto: SVT

Utmaning att hitta svenska familjekompisar till nyanlända i Sörmland

Publicerad

Familjekompis drog igång i Katrineholm 2021 och sedan dess har integrationsprojektet funnits i sju av Sörmlands nio kommuner. Intresset har varit stort, men på en del håll får man kämpa för att hitta etablerade svenskar som kan matchas med nyanlända.

Studieförbundet Bilda står bakom Familjekompis och genomför det i samarbete med olika kommuner. Det är ett ettårigt integrationsprojekt som finansieras genom projektpengar från länsstyrelsen.

Projektet har genomförts i alla kommuner utom Vingåker och Oxelösund. Just nu pågår det i Eskilstuna, Flen och Trosa.

Enligt Bilda har man på det stora hela lyckats bra med matchningarna men det har funnits utmaningar i att hitta etablerade svenskar.

– Vi behöver jobba annorlunda för att nå dem. Man behöver jobba uppsökande och finnas på platser där målgruppen finns, säger Aziza Radhi samordnare för Familjekompis på Bilda.

Trosa sticker ut

Trosa är en kommun som sticker ut, där är det just nu svårt att få till matchningar.

Helena Karjalainen som var projektledare för Familjekompis i Strängnäs, som nyligen avslutats, känner igen sig i situationen.

– Jag har lämnat kvar fyra-fem stycken som inte går att matcha, för jag hittar inte etablerade svenskar, säger hon.

Helena Karjalainen, projektledare för Familjekompis i Strängnäs. Foto: SVT/Fanny Asplund

Naturligt forum

En som länge velat ha vänner från andra länder och kulturer är Kajsa Fornander. Hon tog steget till det när hennes vän Helena Karjalainen började arbeta med Familjekompis i Strängnäs. Först då kände hon att det fanns ett naturligt forum där hon kunde skapa nya kontakter.

– Man är nog så inne i sig själv och tar sig inte riktigt tid att komma på hur man ska träffa folk. Man jobbar och man hinner ju knappt umgås med sina egna kompisar känns det som, säger Kajsa Fornander.

Lite försiktiga

Helena Karjalainen tror att många i den svenska kulturen generellt är lite försiktiga med nya människor. 

– Jag tror att vi redan från barnsben bildar våra kluster med vänner och då är det svårt att släppa in andra, säger hon.

”Det här är inget allvarligt” – Hör Helena Karjalainen berätta vad Familjekompis handlar om.

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.