Tessinskolan i Nyköping var stängd under två timmar på torsdagseftermiddagen. Foto: SVT

Facken krävde stängning av Tessinskolan i Nyköping

Uppdaterad
Publicerad

Vid 14-tiden på torsdagen krävde de fackliga skyddsombuden att Tessinskolan i Nyköping skulle stänga på grund av mögelproblemet. Men efter två timmar hävde Arbetsmiljöverket stängningen.

Möglet på Tessinskolan i Nyköping fortsätter att ställa till med problem. Vid 14-tiden på torsdagen gjorde flera fackliga ombud en arbetsmiljöstängning av skolan, något som SN var först med att skriva om.

– De kände sig oroliga för att de åtgärder som arbetsgivaren tagit för att säkra arbetsmiljön inte var tillräckliga. Men i och med att det här är en ganska allvarlig situation var Arbetsmiljöverket snabb och hade samtal med både kommunen och de fackliga representanterna. När de återkom hade de hävt stängningen, säger skolchefen Anna Thörn.

Fler åtgärder ska vidtas

Skolan var stängd under drygt två timmar och några elever fick gå hem tidigare. Men enligt Anna Thörn kommer skolan att hålla öppet som vanligt i morgon, fredag.

Åtgärderna för att få bukt med mögelproblemet fortsätter.

– Det handlar om att säkerställa en god luftmiljö och neutralisera de ämnen som finns där. Vi kommer att behöva byta mattor i ett antal salar.

Verksamheten flyttar in i moduler

Kommunen har även köpt in två moduler där delar av verksamheten kan flytta in under vecka 8.

Kommer man att kunna vänta så länge om det blir fler stängningar?

– Det är inte så ofta som man är med om sådant här, som tur är. Men min erfarenhet säger att om Arbetsmiljöverket har gått in och tittat på det här, både fackens oro och arbetsgivarens åtgärder, och om de som statlig myndighet har sagt att den här planen håller måste vi kunna känna oss lugna med det.

Lokal. Lättanvänd. Opartisk. Ladda ner appen nu!

Hämta SVT Nyheter i App StoreLadda ned SVT Nyheter på Google Play

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.