Javascript är avstängt

Javascript måste vara påslaget för att kunna spela video
– Många är rädda och stressade när de ska ut på gatorna, säger kriminalvårdaren Niklas Ådin. Han menar att Kriminalvården tappat sin vårdande roll när fängelsen är överfulla. Tiden finns inte längre, berättar Niklas i klippet ovan. Foto: SVT

Kriminalvårdaren Niklas: ”Varje dag som vi slipper bevittna våld är en bra dag”

Uppdaterad
Publicerad

Det är knökfullt på fängelser runt om i landet. Klass-1 anstalten Hällby utanför Eskilstuna är inte något undantag. Niklas Ådin som arbetat som kriminalvårdare i 18 år vittnar om att många kollegor har slutat på grund av för hög arbetsbelastning och stress.

– Varje dag som vi slipper bevittna våld är en bra dag, säger han.

Att det blir allt trängre på anstalterna i Sverige påverkar såväl personal som intagna. Högre arbetsbelastningen som genererat i hög personalomsättning och ett ökat hot mot personal är bara några konsekvenser.

Tidigare i år släppte fackförbundet Seko en rapport om Kriminalvården som visade att sex av tio som arbetar på klass-1 anstalter det senaste året har utsatts för hot eller våld.

– Det finns ingen luft och det är ett jättetufft läge för personalen, säger Daniel Runsten, regional samordnare för fackförbundet Seko i Region Öst.

För de intagna, som ofta delar cell, har risken för konfrontationer också blivit större. Hot och våld mellan intagna har ökat från 834 incidenter till 1 223 på fyra år.

Erfarna drar ett större lass

På Hällbyanstalten har man gett fem kriminalvårdare ett större ansvar att slussa in nyanställda efter att många erfarna lämnat sina tjänster. När personalomsättningen är så hög sliter det extra på erfaren personal.

– Det är en tuff miljö att vara i och det är ett tuffare klientel idag. Många av de som ni (media, reds.anm) skriver om som är ute skjuter sitter här och många är krävande, säger Peter Kjellin, chef på Hällbyanstalten.

Låser in fångar längre

En lösning för att komma runt personalkrisen har varit att anstalter runt om i landet haft möjligheten att låsa in de intagna två timmar längre än vad som gäller för dygnsvilan.

På Hällbyanstalten där man har haft svårt att rekrytera personal har det inneburit att man klarat sig med färre kriminalvårdare, men det tillvägagångssättet är något som Justitieombudsmannen har varit kritisk till.

– Vi måste ta emot intagna. Men jag förstår kritiken utifrån lagstiftningen men vi har en verklighet som vi måste förhålla oss till, säger Peter Kjellin.

I klippet ovan berättar kriminalvårdaren Niklas Ådin hur Kriminalvården tappat sin vårdande roll när tiden inte finns.

Beläggning på anstalter:

2018:

Hällbyanstalten: 88%

Mariefredsanstalten: 98%

Arnöanstalten (Nyköping): 98%

Nationellt: 92%

2019:

Hällbyanstalten: 94%

Mariefredsanstalten: 103%

Arnöanstalten (Nyköping): 99%

Nationellt: 98%

2020:

Hällbyanstalten: 100%

Mariefredsanstalten: 106%

Arnöanstalten (Nyköping): 110%

Nationellt: 103%

2021:

Hällbyanstalten: 115%

Mariefredsanstalten: 107%

Arnöanstalten (Nyköping): 128%

Nationellt: 109%

2022:

Hällbyanstalten: 119%

Mariefredsanstalten: 112%

Arnöanstalten (Nyköping): 136%

Nationellt: 113%

2023 (till och med 30 april)

Hällbyanstalten: 115%

Mariefredsanstalten: 128%

Arnöanstalten (Nyköping): 136 %

Nationellt: 117%

Källa: Kriminalvården

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.