Javascript är avstängt

Javascript måste vara påslaget för att kunna spela video
SVT följer med när trädgårdsmästaren Sofia Löwenhamn och hennes barn sår tomater. Foto: Otilia Bogen, privat

Familjen Löwenhamn älskar att odla tomater: ”Vi är självförsörjande på tomatsås”

Publicerad

I flera år har tomaten varit en riktig trendgrönsak bland hemmaodlare. Några som fått smak för hemodlade tomater är familjen Löwenhamn. På sin gård utanför Nyköping odlar de en stor del av sitt årsbehov av tomater, och hela familjen hjälper till.

Det är inte bara tomatfrön som stoppas ner i jorden av barnen Ellen, 4 år, Bella, 7 år, och Amanda, 12 år. Men det är en av favoriterna både att plantera och att skörda.

– Det blir fullt i alla fönster på våren och det är ganska mycket jobb, men det är mycket godare än köpta tomater, säger Amanda Löwenhamn.

Under sommaren och hösten kan familjen skörda många kilo tomater i sitt tunnelväxthus. Frukterna hamnar direkt i munnen eller maten, eller tillreds på olika sätt för att kunna förvaras och användas under vintern.

– De lagringsbara tomaterna räcker en bit in i januari, men vi är helt självförsörjande på krossade tomater, tomatsås och tacosås, säger Sofia Löwenhamn.

I klippet ovan hjälper barnen till att så och Sofia Löwenhamn berättar om varför de helst odlar sina egna tomater.

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.