Javascript är avstängt

Javascript måste vara påslaget för att kunna spela video
”Man bör vara ute i god tid” – hör Veronica Gårdestig, som driver en fröfirma i Julita, berätta om vilka typer av växter som blir populära hos odlarna varje år. Foto: Otilia Bogen/SVT

Fröjätten i Julita om årets odlingstrender: ”Man vill bli mer självförsörjande”

Uppdaterad
Publicerad

Nu är det många som har börjat så och odla det som snart ska växa i trädgårdar och på balkonger.

För fröfirman Impecta i Julita är det högsäsong – och här märks det tydligt vilka odlingstrender som kommer och går.

Veronica Gårdestigs föräldrar började importera och sälja fröer på 1970-talet och i dag är det hon och hennes bror Michael som driver företaget. I dag säljer de fröer till butiker och privatpersoner över hela landet. Varje år märker de tydligt vilka typer av växter som är mer eller mindre populära hos kunderna.

Våren är högsäsong för försäljningen, men hela året ägnar sig företaget åt att packa fröer, provodla nästa säsongs nyheter och hitta nya producenter.

Vädret har orsakat brist på fröer

Förra årets besvärliga väder – först torka och sedan ordentligt med regn – har gjort att vissa producenter inte har kunnat leverera lika mycket fröer som vanligt.

– Luktärtsutsäde kan det till exempel bli brist på. Även vissa sorter av rosenskära. Vill man ha tag i någon särskild sort bör man vara ute i god tid, säger Veronica Gårdestig.

Självförsörjning, färger och storlekar – i klippet ovan berättar Veronica Gårdestig om några av de trender som syns i odlingsvärlden just nu.

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.