Javascript är avstängt

Javascript måste vara påslaget för att kunna spela video
MaryAnn Fargo och hennes man Martin Johansson är självförsörjande på grönsaker. Odlingarna har hjälpt MaryAnn att återhämta sig efter utbrändheten som hon drabbades av för sju år sedan. Foto: Otilia Bogen, SVT

MaryAnn odlade sig ur utbrändheten – nu är hon självförsörjande på grönsaker

Uppdaterad
Publicerad

Året runt äter MaryAnn Fargo och hennes man Martin Johansson sina egna grönsaker, och en stor del av köttet de äter kommer från egna gården. Men att de skulle bli självförsörjande på grönsaker var inte självklart när de flyttade ut på landet utanför Katrineholm för fem år sedan.

– Jag gick in i väggen ett par år tidigare och orkade i princip ingenting. Men jag hade inte mått så här bra i dag utan odlingen, säger MaryAnn.

Förutom att odla till husbehovet har paret tecknat ett avtal med Katrineholms kommun, som köper grönsaker av dem till skolor och äldreboenden.

– Vi är verkligen små jämfört med andra producenter, men Katrineholms kommun ville ändå samarbeta med oss. Det känns jätteroligt, säger MaryAnn.

Intresset för odling ökar

Pandemi, krig och inflation med rusande matpriser – det är tre faktorer som gjort att intresset för odling ökat de senaste åren och spås fortsätta öka. Men för MaryAnn är det en fjärde faktor som avgjort varför hon ägnar en stor del av sin vardag åt odling.

I klippet ovan får vi följa med på en rundtur på hennes gård Oasen på Åsen och höra varför hon tycker så mycket om att odla.

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.