Narkotikaskulden växte snabbt, och både den skuldsatta mannen och hans familj hotades med våld om inte pengarna betalades. Foto: Henrik Montgomery/TT

Familj tog lån på kvarts miljon efter utpressning – Gnestabo dömd till fängelse

Publicerad

En man i 30-årsåldern från Gnesta har dömts till ett års fängelse för utpressning mot en annan Gnestabo och hans familj, som hotades med våld om inte en narkotikaskuld betalades.

Enligt domen kom de båda männen i kontakt med varandra via narkotikaaffärer och snart hade den ena mannen en skuld på 10 000 kronor. En summa som växte med ytterligare 10 000 kronor i ränta varje dag.

Skulden växte snabbt

Den skuldsatta mannens familj tog lån och betalade 250 000 kronor, men skulden växte till 400 000 kronor. Han fick även utföra en del tjänster, som att leverera paket med vit substans åt den nu dömde mannen.

Enligt domen ska den dömde mannen detaljerat ha berättat vad som händer med folk som inte betalar. Han ska även hänvisat till kontakter med ett större nätverk i en annan stad.

Stort våldskapital

Den utpressade mannen har även berättat att han vid ett tillfälle känt något som skulle kunna vara en pistol mot sin tinning, och hans familj hotades också med att en bomb skulle användas.

Åklagaren yrkade på att mannen skulle dömas för grov utpressning med tanke på det grova våldskapital som mannen anspelade på samt på det stora beloppet. Tingsrätten valde dock att döma mannen för utpressning av normalgraden.

Ska betala tillbaka

Utöver fängelse i ett år ska mannen betala 280 000 kronor i skadestånd till offret och hans familj. Av dessa är 250 000 kronor de pengar som familjen tog som lån för att kunna betala av skulden.

Den dömde mannen har nekat till brott men medgett att han fått 100 000 kronor som återbetalning av ett lån. 

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.