Man från Gnesta åtalas för grov utpressning

Uppdaterad
Publicerad

En man i 30-årsåldern från Gnesta har åtalats misstänkt för utpressning. Han ska enligt förundersökningen ha riktat en pistol mot en jämnårig mans huvud och hotat med att skada mannens familj med en påstådd bomb. Den utpressade mannen ska, med hjälp av sin familj, därefter ha överfört 250 000 kronor till mannen.

Enligt förundersökningen ska utpressningen ha gällt en narkotikaskuld som växt från 10 000 till 400 000 kronor genom ett räntepåslag på 10 000 kronor om dagen. Brottsoffret, som till slut fick nog och anmälde utpressningen, säger sig också ha tvingats att leverera kokain för att betala av beloppet.

Enligt åtalet ska brottet bedömas som grovt dels på grund av det höga beloppet, dels genom anspelningen på ett stort våldskapital. Förutom pistol- och bombhot ska den åtalade mannen, enligt den jämnårige mannens vittnesmål,  bland annat ha insinuerat att han skulle hälla tändvätska på mannen och tända på om han inte betalade.

Båda männen är hemmahörande i Gnesta.

Den åtalade mannen nekar till brott.

Fakta

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.