Det nya bolaget vill utveckla både flygplatsen och området i stort. Foto: SVT

Fastighetsbolag köper Skavsta flygplats

Uppdaterad
Publicerad

Arlandastad Group AB, som äger stora delar av marken vid Arlanda flygplats, har köpt Skavsta flygplats. Nu vill fastighetsbolaget utveckla hela området genom att bland annat bygga en solcellspark.

Det franska bolaget VINCI Airports har sålt sin andel i Skavsta flygplats på 90,1 procent till fastighetsbolaget Arlandastad Group AB för 117 miljoner kronor. Resterande 9,9 procent ägs som tidigare av Nyköpings kommun.

Nu vill den nya ägaren utveckla närmare fem miljoner kvadratmeter mark tillsammans med Nyköpings kommun. Just nu jobbar kommunen med att ta fram en detaljplan för ungefär 600 000 kvadratmeter.

– Flygplatsen är en viktig motor i regionen och därför är det glädjande att just Arlandastad går in som ny huvudägare av Stockholm Skavsta Flygplats. Vi ser att Skavsta i och med detta kan ta en tydligare roll i det nationella flygplatssystemet samtidigt som flygplatsen får en ägare som är expert på fastighetsutveckling och som har mycket bra möjligheter att skapa en lönsam flygplats, säger Urban Granström (S), kommunstyrelsens ordförande i Nyköping, i ett pressmeddelande.

En av Sveriges största solcellsparker

Flygplatsens nya ägare vill bland annat satsa på att bygga och driva en solcellspark på flygplatsområdet som ska bidra till energiförsörjning för Nyköpings kommun. Parken ska vara 100 hektar stor och med det bli en av landets största.

Företaget vill även utveckla företagspark, logistik och själva flygplatsen med fokus på att få tillbaka lönsamheten.

Planen är att den nya ägaren är på plats från och med april.

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.