Kommunalrådet Martina Hallström (C) tycker att Skavsta använder sin överblivna mark på bästa möjliga sätt. Foto: SVT/Google Earth

Här ska solcellsparken på Skavsta byggas

Publicerad

Skavsta flygplats tänker bygga en solcellspark stor som 30 fotbollsplaner i närheten av start- och landningsbanorna. Syftet är att bli självförsörjande på el. Nyköpings kommun utreder också möjligheten att köpa det överskott som genereras.

Det är Stockholm Skavsta flygplats AB som ska ge sig in i projektet tillsammans med en ännu hemlig aktör. Redan till sommaren ska det finnas solceller på plats.

– Det är två skäl till att vi väljer att göra det här. Vi har ju markytan, vi vill hitta vägar att minska koldioxidutsläppen och på sikt så gör vi det med den här anläggningen. Sen ser vi också att området kommer att utvecklas i framtiden och grön el ger en attraktionskraft, säger Joakim Lindholm, operativ chef för flygplatsen.

”Tjänar inga stora pengar”

Enligt Lindholm blir Skavsta först ut bland flygplatser i Sverige med att bygga en solenergianläggning av större slag.

– Vi kommer inte att tjäna stora pengar på det här, men långsiktigt så säkerställer vi tillgång till grön el, säger han.

Kommunen intresserad

Överskottet på elen vill Skavsta sälja och ett avtal med Nyköpings kommun är på gång. Kommunens energibolag Nyköpings Vattenkraft AB ska först utreda möjligheterna för elköpet.

– På måndag tar vi ett beslut om en avsiktsförklaring mellan kommunen och Skavsta, säger kommunalrådet Martina Hallström (C).

I videon ovan syns en grafik över var solcellsanläggningen ska byggas.

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.