Stockholm Skavstas vd Cédric Fechter: ”Utan pengar måste vi stänga flygplatsen”. Foto: SVT

Skavsta flygplats riskerar konkurs – begär stöd av kommunen

Uppdaterad
Publicerad

Utan stöd från kommunen kommer flygplatsen att gå i konkurs inom några veckor. Det säger Stockholm Skavstas vd Cédric Fechter till SVT i dag.

Pandemin har drabbat Stockholm Skavsta flygplats i Nyköping hårt. Det behövs pengar för att hålla liv i flygplatsen, och det snabbt menar vd:n Cédric Fechter.

Han berättar att det pågår samtal med Nyköpings kommun om att kommunen ska ställa upp som ekonomisk garant för att flygplatsen ska beviljas ett banklån.

Nyköpings kommun är minoritetsägare i flygplatsen med 9,9 procent av företaget. Resten ägs av Vinci airports med huvudkontor i Frankrike.

Påverkar kustbevakningen

Om flygplatsen läggs ner påverkas även kustbevakningens flyg och det nationella brandbekämpningsflyget som utgår därifrån, enligt Cédric Fechter. Med anledning av det vill han också föra en diskussion med Trafikverket.

I klippet ovan berättar Cédric Fechter om krisen och vad han anser behövs för att flygplatsen ska kunna hämta sig.

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.