Fazer Skogaholm varslar 91

Uppdaterad
Publicerad

Regnet föll extra tungt idag över Fazers bageri i den gamla Skogaholmsfabriken i Eskilstuna. Igår lade företaget ett varsel om att 91 tjänster ska bort. Orsaken är en minskad efterfrågan på fabriksbakat bröd.

– Bakgrunden är att den totala marknaden förpackat bröd har minskat över åren i Sverige, säger Per Sandberg, vd för Fazer bageri och konfektyr. Anledningen till att det sjunker är att man bakar mer och mer bröd i butikerna. Man säljer mindre av det packade brödet. Då har vi övertalighet i bageriet och måste därför lägga det här tunga varslet.

Handlaren inte långt bort från bagerifabriken ser att kundernas vanor ändras när de köper sitt dagliga bröd och väljer mer butiksbakat.

– Det ser vi på statistik varje vecka, varje månad – att det är ett segment som ökar jättemycket, konstaterar butikschef Stefan Andersson. Det är jättetråkigt att folk får gå. Det känns ju lite extra hårt för oss – Skogaholm är ju ett gammalt Eskilstunaföretag, så det är synd.

 Bakar själva och äter mindre

Gunilla Sandberg Liimatainen som passerar brödhyllorna och plockar några färska, butiksbakade wienerbröd i kundvagnen säger:

– Jag bakar själv om jag vill ha bröd. Men jag tänker på hälsan och ju mindre bröd man äter – ju bättre är det. Det är vad jag tycker.

 Mikael Karvonen som handlar frallor i butiken kommenterar det hela:

– Folk bakar väl mer bröd. Köper annat bröd. Konkurrensen ökar.

Enligt vd:n är Eskilstunabageriet deras viktigaste anläggning i Sverige. Senast 2010 gjordes en jätteinvestering på 80 miljoner kronor.

– Det är jättetråkigt för oss alla och speciellt för de som blir direkt berörda nu. Vi gör allt vad vi kan för att skapa mer volymer så att vi kan återanställa, avslutar Per Sandberg, vd för Fazer Bageri och Konfektyr i telefon från huvudkontoret i Stockholm.

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.