• Viktigt meddelande:

    Det brinner vid Musisjön i Mora kommun. Allmänheten uppmanas att hålla sig borta från brandområdet. Läs mer här

Vårdcentralen har nu gjort om sina rutiner efter att barn vaccinerades på fel sätt. ARKIV: Bilden är tagen i ett annat sammanhang. Foto: Bertil Ericson / SCANPIX

Sjuksköterska kritiseras efter felvaccinering av barn på vårdcentral i Nyköping

Publicerad

En sjuksköterska vid en vårdcentral i Nyköping vaccinerade fem barn på fel sätt. Det konstaterar Inspektionen för vård och omsorg i sitt beslut efter en utredning som inleddes förra året. Nu kritiseras sjuksköterskan av myndigheten.

Vi har tidigare berättat om hur felaktigheterna uppdagades efter att en sköterska tog över uppdraget från den nu kritiserade sjuksköterskan.

Totalt fick 31 barn kallas till återbesök varav 15 fick vaccineras på nytt.

Sjuksköterskan, som inte längre jobbar kvar, hålls ansvarig för att fem barn inte vaccinerats med rätt intervall. Bland annat gavs vaccin som barn skulle ha fått först vid 18 månaders ålder redan efter 6 månader.

Gjort om rutinerna

Konsekvensen blev att vårdcentralen därmed inte kunde garantera att barnen fått ett hundraprocentigt skydd.

Efter felvaccineringarna har vårdcentralen gjort om rutinerna för att förhindra att något liknande inträffar igen.

– Numer gör vi dubbelkontroller som säkerställer att två individer ser över journalen för att vara säkra på att varje barn får vaccin på rätt sätt, säger verksamhetschefen Gustaf Nälser.

Lokal. Lättanvänd. Opartisk. Ladda ner appen nu!

Hämta SVT Nyheter i App StoreLadda ned SVT Nyheter på Google Play

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer