Patrick Williamson, kock och teamledare i köket på Kullbergska sjukhuset i Katrineholm, ger tips på nyttig fika. Foto: SVT/Sandra Kjellström

Fetma och övervikt stort problem i Sörmland – nu ska projekt förbättra kosten

Publicerad

Sörmland är ett av de län i Sverige där barn och unga har mest problem med fetma och övervikt. Flera projekt har startats i regionen för att förbättra kosten på bland annat förskolor och skolor.

Det finns många utmaningar för att komma till rätta med kosten inom den offentliga verksamheten.

– Det handlar om att lära barn och unga hur man kan äta och att vara bra förebilder inför framtiden. Det behövs också bättre kunskap i samhället om vad som är bra mat att äta. Det är jätteviktigt att föräldrar får en utbildning i kost också, säger Amanda Wessbergh, verksamhetsutvecklare och dietist inom Region Sörmland.

Viktigt med rätt livsmedelshantering

Dietister finns sedan en tid tillbaka ute i verksamheterna i hälso- och sjukvården, för att patienter ska få en så bra kost och näring som möjligt.

Ett av delprojekten kallas för ”bra fika” och har testats i Katrineholm, i samarbete med kockarna på Kullbergska sjukhuset. Nyttigare varianter av fika har serverats och då finns det flera saker som verksamheterna behöver tänka på när det gäller hanteringen av livsmedel.

– Om man pratar färskvaror, till exempel en kesoröra eller äppelchutney, måste den som tar emot det fikat ha livsmedelskunskap. Det kräver också lite mer plats i kyl och frys, säger Maria Björklund, regionens projektledare för Kostens betydelse i det offentliga rummet.

På torsdagen träffades representanter från Region Sörmland, länets kommuner, länsstyrelsen och Livsmedelsverket i Nyköping för att gemensamt hitta fler sätt att skapa förutsättningar för hållbara och hälsosamma matvanor för invånarna.

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.