Det finns många utmaningar för att komma till rätta med kosten inom den offentliga verksamheten.
– Det handlar om att lära barn och unga hur man kan äta och att vara bra förebilder inför framtiden. Det behövs också bättre kunskap i samhället om vad som är bra mat att äta. Det är jätteviktigt att föräldrar får en utbildning i kost också, säger Amanda Wessbergh, verksamhetsutvecklare och dietist inom Region Sörmland.
Viktigt med rätt livsmedelshantering
Dietister finns sedan en tid tillbaka ute i verksamheterna i hälso- och sjukvården, för att patienter ska få en så bra kost och näring som möjligt.
Ett av delprojekten kallas för ”bra fika” och har testats i Katrineholm, i samarbete med kockarna på Kullbergska sjukhuset. Nyttigare varianter av fika har serverats och då finns det flera saker som verksamheterna behöver tänka på när det gäller hanteringen av livsmedel.
– Om man pratar färskvaror, till exempel en kesoröra eller äppelchutney, måste den som tar emot det fikat ha livsmedelskunskap. Det kräver också lite mer plats i kyl och frys, säger Maria Björklund, regionens projektledare för Kostens betydelse i det offentliga rummet.
På torsdagen träffades representanter från Region Sörmland, länets kommuner, länsstyrelsen och Livsmedelsverket i Nyköping för att gemensamt hitta fler sätt att skapa förutsättningar för hållbara och hälsosamma matvanor för invånarna.