Hör kommunalråd Jimmy Jansson (S) berätta om det kommer att ställas några krav på de privata bolag som kan komma att köpa de kommunala bostäderna. Foto: SVT

Fjärrvärmekunder och bostadsförsäljning ska finansiera välfärd

Uppdaterad
Publicerad

Under tisdagen meddelade den styrande politiska majoriteten i Eskilstuna att 300 miljoner kronor från de kommunala bolagen ska läggas på bland annat upprustning av skollokaler och kameraövervakning. Pengarna kommer framför allt från den planerade försäljningen av allmännyttan.

Det är vinster från de kommunala bolagen Eskilstuna energi-och miljö och fastighetsbolaget K-fast som ska generera pengar till välfärdssatsningarna.

– Det är viktigt att veta att utdelningen inte kommer att tas från att hyror och taxor höjs, säger Jimmy Jansson (S), kommunstyrelsens ordförande i Eskilstuna.

Upprustning och kameraövervakning

Majoriteten kommer bland annat lägga pengarna på att stärka den ekonomiska bufferten, sätta upp kameraövervakning och även rusta upp lokaler.

– Vi pratar då både om skolor och idrottsplatser, om toaletter och omklädningsrum där vi vet att unga håller sig en hel dag för att toaletterna är ofräscha, säger Jimmy Jansson (S).

Pengarna kommer främst från försäljningen av 600 bostäder ur det kommunala fastighetsbeståndet. Försäljningen har tidigare kritiserats av Vänsterpartiets gruppledare i Eskilstuna.

– Det som man har sett varje gång när allmännyttan säljs är att köparna höjer hyrorna, sa Maria Chergui (V).

Kunde man ha fått in pengarna från något annat än bostadsförsäljningen?

– Det är väldigt svårt att se hur det skulle ha gått till. Då skulle vi behövt chockhöja skatten eller något sådant men det slår ju mot låg- och medelinkomsttagare direkt, säger Jimmy Jansson (S).

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.