Ovanliga gåvan till kommunen: Ett 40-tal flaggor

Uppdaterad
Publicerad

Ett 40-tal nationsflaggor, var och en lika stor som en mindre studentlägenhet, har skänkts av fastighetsbolaget Stenvalvet till Eskilstuna kommun.

– Vi ser det som en gåva till Eskilstunaborna, säger Åsa Scharfe, kommunikationschef på fastighetsbolaget.

De skänkta flaggorna förvarades i ett förråd i den fastighet där Trafikverket huserar i Eskilstuna. Flaggorna har tidigare använts när myndigheten haft utländska gäster på besök.

– Vi tömde förrådet och stod i valet mellan att låta flaggorna gå till destruktion eller skänka dem till Eskilstuna kommun. Så vi valde att ge dem som en gåva till Eskilstunaborna, säger Åsa Scharfe, kommunikationschef på Stenvalvet.

– Det är flera årtionden sedan de användes senast. Jag kan inte minnas när.

Gåvan togs emot med öppna armar i stadshuset.

Speciell storlek

– De här flaggorna är nästan 16-17 kvadratmeter stora, och passar våra höga flaggstänger utanför kommunhuset, säger Kent Gustavsson, vaktmästare.

De nya flaggorna – däribland Västtysklands, Indonesiens och Irlands – ligger hopvikta på hyllor bredvid flaggor från Eskilstuna kommuns vänorter.

Någon direkt användning tror varken Gudrun Nyqvist, kommunkoordinator, eller Kent Gustavsson att kommunen kommer att ha för dem.

– Någon gång kanske. Det beror ju på hur omvärlden ser ut i framtiden, säger Kent Gustavsson.

Omvärlden styr flaggvalet

Att händelser i omvärlden styr flaggvalet har blivit märkbart de senaste åren.

Efter lastbilsattentatet i Nice förra sommaren vajade den franska flaggan på halvstång. Så gjorde även den brittiska unionsflaggan efter sprängningen på Manchester arena i april.

– Beslut om flaggning vid sådana händelser tas inom politiken. De förmedlar beslutet till mig tidigt på morgonen och jag, i min tur, pratar med Kent. Sedan gör vi upp en rutin för hur det ska gå till, säger Gudrun Nyqvist.

Får positiva reaktioner

Personalen i stadshuset upplever att många Eskilstunabor uppskattar flaggandet i sorgetider.

– Det är i alla fall de signaler jag får i sociala medier, att människor tycker det är hedersamt, säger Gudrun Nyqvist.

– Ja, det är vad personalen nere i receptionen får höra, säger Kent Gustavsson.

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.