Javascript är avstängt

Javascript måste vara påslaget för att kunna spela video
Varför har inte den styrande koalitonen i Flen lyckats med att få ut fler i egen försörjning? Hör Daniel Ljungkvist (S), ordförande i socialnämnden, berätta vad han tror. Foto: Fanny Asplund/SVT

En femtedel av Flensborna får bidrag – har inte vänt trots koalitionens mål

Uppdaterad
Publicerad

Drygt en femtedel av invånarna i Flen får bidrag för att kunna försörja sig. Trots den styrande koalitionens mål att få ned siffran så har man inte lyckats vända utvecklingen – det har i stället gått åt fel håll.

När Socialdemokraterna, Vänsterpartiet och Miljöpartiet bildade ett minoritetsstyre i Flen i förra valet var ett av målen att fokusera på att få ut fler i jobb och egen försörjning.

Men i stället har det skett en ökning av bidragstagandet. Förra året fick 21 procent av befolkningen i Flen sociala ersättningar och bidrag, visar siffror från SCB. Det betyder att Flen är en av de kommuner som har den högsta andelen bidragstagare i hela landet.

Följ dina lokala nyheter om valet i Sörmland

Fem kommuner låg högre och Perstorps kommun låg högst med 21,9 procent.

”Palett med insatser”

Daniel Ljungkvist (S), ordförande i socialnämnden i Flen, säger att kommunen har flera åtgärder för att få ut fler i egen försörjning.

– Vi har en palett med olika insatser. Vi har våra arbetsmarknadscoacher och ungdomscoacher, extra språkundervisning i svenska och projekt tillsammans med RAR, samordningsförbundet i Sörmland, säger han.

Han berättar också att kommunen under våren gjort en kartläggning av de invånare som får försörjningsstöd med syftet att hjälpa dem på individnivå.

I klippet svarar nämndordföranden på varför de inte lyckats nå målet med att sänka andelen bidragstagare i under mandatperioden.

VALKOMPASSEN: Få hjälp i ditt val – se vilka partier i Flen som tycker som du i SVT:s unika valkompass

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.

Följ dina lokala nyheter om valet i Sörmland

Mer i ämnet