Fler yrkesgrupper i Vingåkers kommun ska få testa på kortare arbetsveckor. Foto: SVT

Fler ska få 35-timmarsvecka i Vingåkers kommun

Uppdaterad
Publicerad

Fler arbetsgrupper i Vingåkers kommun ska få testa på 35-timmars arbetsvecka. Beslutet har fattats då man tidigare har sett positiva effekter av förkortad arbetstid.

För tre år sedan införde Vingåkers kommun 35-timmars arbetsvecka på prov för socialsekreterarna i barn- och familjegruppen inom Individ- och familjeomsorgsenheten (IFO). Enligt kommunen har projektet lett till en mer stabil verksamhet, och därför har arbetsveckorna förkortats permanent.

Nu har kommunen även beslutat att fler medarbetar ska få testa på 35-timmarsvecka. Det kommer att gälla handläggare inom försörjningsstöd, biståndshandläggare inom äldreomsorg och LSS samt familjebehandlare inom öppenvården.

”Mer effektiv personalgrupp”

– Det här är grupper med en krävande arbetssituation och hög arbetsbelastning. Vi har sett från tidigare projekt att en stabil personalgrupp blir mer effektiv och utnyttjar den förkortade arbetstiden maximalt samtidigt som det finns utrymme för återhämtning, säger Annica Pettersson, IFO-chef, i ett pressmeddelande.

Projektet startar den 1 oktober och löper ett år framåt. Under tiden kommer man bland annat att mäta arbetstyngd, sjukfrånvaro och rekryteringssituation.

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.