Javascript är avstängt

Javascript måste vara påslaget för att kunna spela video
Vincent Steinbeck väljer bort lätta och moderna cyklar för en äldre modell: ”Pappa gjorde det” Foto: SVT

Fler unga lockas av cykeln – 18-åriga Vincent från Gnesta ska köra Vätternrundan för första gången

Publicerad

Rekordmånga unga väntas cykla Vätternrundan i år. En av dem som kommer att göra det för första gången är 18-åriga Vincent Steinbeck i Gnesta.

– Det är själva upplevelsen och att växa som person som lockade mig, säger han inför det 31,5 mil långa loppet.

Nu förbereder han sig med längre cykelturer för att stärka upp bland annat musklerna runt knäna och minska skaderisken.

– Gör det ont på riktigt under loppet ska man avbryta, för det är ingen mening med att komma i mål med knän förstörda för resten av livet, säger Vincent Steinbeck.

Vätternrundan

Kraftig ökning av unga deltagare

Vätternrundan är världens största motionslopp på cykel och ingår i den så kallade svenska klassikern. Även om det är första gången Vincent Steinbeck kör Vätternrundan så har han både ett maraton och Vansbrosimningen med sig i bagaget.

– Jag simmade första gången som tio-åring och har gjort det varje år sedan dess, säger han.

Redan två veckor före Vätternrundan var antalet anmälda cyklister i åldern 18–25 uppe i över 1 000 personer. En ökning med nära 30 procent jämfört med i fjol, och även fler än före pandemin.

Inspiration på sociala medier

Arrangörerna har bland annat lockat yngre genom att bjuda alla 18-åringar på startavgiften i ett par år, men de tror att orsakerna till ökningen är flera.

– Bland annat kan det handla om ett ökat hälso- och miljömedvetande, men också inlägg och filmer på sociala medier, menar Oskar Sundblad, vd för Vätternrundan.

Hör 18-åriga Vincent om varför han ska cykla loppet – och om hans val av cykel – i videoklippet ovanför.

vätternrundan

Vätternrundan arrangeras sedan 1966 av Motala AIF och omkring 35 000 cyklister deltar numera årligen i den så kallade cykelveckan där Vätternrundan med sina 315 km är den längsta rutten och avslutar veckan. Övriga lopp under veckan är bland annat, Halvvättern, Tjejvättern och MTB-Vättern. Första året, 1966, var det 344 startande.

Källa: Vätternrundan

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.

Vätternrundan

Mer i ämnet