Häktningsförhandlingarna hålls i Eskilstuna tingsrätt på fredagen. Foto: SVT

Fem begärs häktade för stämpling till terroristbrott

Uppdaterad
Publicerad

De fem män som greps i tisdags misstänkta för stämpling till terroristbrott har begärts häktade. Det uppger Åklagarmyndigheten.

De greps av kraftigt beväpnad polis i koordinerade gryningsräder i Strängnäs, Eskilstuna och Linköping i tisdags.

Männen anhölls först på den lägre misstankegraden, skälig misstanke, men begärs nu häktade på den starkare nivån, sannolika skäl.

Misstänkt förberedelse till terrorbrott

– Det låg i farans riktning att han skulle bli häktad, men jag är förvånad över att misstankegraden höjts. Min åsikt är att det här är på sin höjd en skälige misstanke. Min klient förnekar brott, säger Lars Jähresten, en av männens advokat.

Internationella kopplingar

Häktningsförhandlingar hålls i Eskilstuna på långfredagen, uppger Eskilstuna tingsrätt.

Enligt Säpo finns det i fallet internationella kopplingar till våldsbejakande islamistisk extremism och en anknytning till terrororganisationen IS. Ärendet ska ha anknytning till protesterna i samband med koranbränningarna i januari.

SVT har sökt Åklagarmyndigheten som inte vill lämna några ytterligare kommentarer innan häktningsförhandlingarna är avslutade.

Texten uppdateras

Javascript är avstängt

Javascript måste vara påslaget för att kunna spela video
Hur vanligt är det att Säpo ingriper såhär tidigt i ett skede? Hör Susanna Trehörning, biträdande chef för kontraterrorism på Säpo. Foto: SVT

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.

Misstänkt förberedelse till terrorbrott

Mer i ämnet