Arkivbild. Foto: TT

Flera godkända prover – men vattnet ska ändå kokas

Uppdaterad
Publicerad

En stor del av Eskilstunaborna uppmanas fortsätta koka sitt dricksvatten. Detta trots att de flesta av vattenproverna visar att bakteriehalten understiger gränsvärdet. Kokningsrekommendationerna hävs dock på Nyckelön vid Kvicksund.

På måndagen meddelade Eskilstuna Energi och miljö att de som bor i norra delarna av kommunen ska fortsätta koka sitt vatten.

Hävs på Nyckelön

– För Eskilstunas del gäller fortfarande rekommendationen att koka vattnet, även om de flesta av våra prover också visar att bakteriehalterna understiger den föreskrivna gränsen. De åtgärder som vidtagits, spolning och förstärkt klorering, har haft positiva effekter, säger Admir Ibrisevic, VA-chef, i ett pressmeddelande.

Bakterier i Eskilstunas vatten

För att kokningsrekommendationerna ska hävas krävs dock flera godkända prover efter varandra, tagna på flera platser i ledningsnätet.

Eskilstuna Energi och miljö har även levererat dricksvatten till Nyckelön, de norra delarna av Kvicksund. Då Nyckelön ligger i Västerås kommun är det, det kommunalt ägda företaget, Mälarenergi som har tagit proverna där.

”Förhåller oss till försiktighetsprincipen”

Mälarenergi har nu hävt rekommendationerna. Det motiverar man med att godkända prover har tagits med en veckas mellanrum.

– Nästa steg är att säkerställa att effekterna också kvarstår efter det att åtgärderna avslutats. Vi häver inte heller kokningsrekommendationen innan våra prover är godkända för hela området. Oavsett bakteriehalt måste vi förhålla oss till försiktighetsprincipen och de rutiner som gäller vid förekomst av icke godkända resultat, säger Admir Ibrisevic.

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.

Bakterier i Eskilstunas vatten

Mer i ämnet