Kvaliteten på dricksvattnet i Eskilstuna har nu återgått till det normala. Foto: SVT

Nu kan Eskilstunaborna sluta koka vattnet

Uppdaterad
Publicerad

Eskilstuna har hävt kokningsrekommendationen som gällt i delar av kommunen sedan den 4 oktober. Därmed är det fritt fram att dricka av kranvattnet igen.

Invånare i stora delar av Eskilstuna kommun har rekommenderats att koka kranvattnet. Det efter att förhöjda halter av bakterier hittats i vattnet.

Fritt fram att dricka igen

Men nu kan Eskilstunaborna alltså lugnt dricka sitt vatten igen.

Bakterier i Eskilstunas vatten

– De sista provsvaren visar att vi kan vara helt trygga med att kvaliteten på dricksvattnet är återställd. Vi vill tacka alla kunder för visat tålamod, säger Admir Ibrisevic, VA-chef på kommunen.

Oklar orsak

Vad bakterieutbrottet beror går inte att säga säkert.

– Den troliga orsaken till att koliforma bakterier funnits i dricksvattnet är att ytvatten kommit in i distributionssystemet. Vid avvikande provresultat ser vi över driftarbeten och störningar. Men det går inte att i efterhand säkerställa exakt plats där ytvatten kommit in i systemet, säger Admir Ibrisevic.

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.

Bakterier i Eskilstunas vatten

Mer i ämnet