Foto: JONAS EKSTRÖMER / TT

Flera inbrott i Vingåker – polisen varnar för semestertjuvar

Uppdaterad
Publicerad

Polisen har under onsdagen fått in två anmälningar om inbrott i villor i centrala Vingåker. Nu varnar man för att tjuvar utnyttjar semesterperioden när många är bortresta.

Vid det ena inbrottet har någon brutit upp ett fönster och bland annat stulit en dator. Flera cyklar stals vid det andra tillfället.

– Polisen har varit på adresserna, gjort brottsplatsundersökningar och sökt med hund. Det finns i nuläget ingen misstänkt, säger Björn Öberg, polisens presstalesperson.

På Facebook går nu myndigheten ut och varnar för faran med att lämna sin bostad utan uppsyn i semestertider när många reser bort, både kortare och längre tid.

Post och grannar

Polisen ger därför några tips:

– Låt det se ut som om du är hemma.

– Meddela grannar att du kommer vara bortrest.

– Be någon ta hand om din post så att inte brevlådan blir överfull.

Sociala medier vanliga fallgrop

Andra tips är att ha timer på lampor och radio som går igång vid olika tidpunkter.

En annan vanlig fallgrop är att skriva på sociala medier och bloggen om att du är bortrest, eller att tala in det på telefonsvararen.

Tjuven kan då enkelt söka reda på informationen och sedan slå till.

Vidare skriver polisen att de som bor i villa och radhus kan be någon att klippa gräsmattan, hänga tvätt på torkställning, slänga sopor i soptunnan och parkera bilen på uppfarten.

SVT Nyheter Sörmland har tidigare rapporterat om upprepade båtmotorstölder och stölder från byggarbetsplatser och runt om i länet.

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.