Foto: TT

Många byggstölder i Sörmland

Uppdaterad
Publicerad

Bara under en månad har polisen fått in 24 anmälningar om stölder från olika byggarbetsplatser i Sörmland. Polisen befarar att det kan röra sig om internationella ligor som härjar.

– Vi har haft väldigt mycket inbrott från byggarbetsplatser under hösten, säger Göran Svensson, operativ analytiker på polisen i region Öst.

Bara under de senaste dagarna har det skett två stölder från byggarbetsplatser i Eskilstuna. Under måndagen ska någon ha tagit sig in i åtta containrar som ägs av flera byggföretag på Norr i Eskilstuna. Värdet på de stulna verktygen uppgår till drygt 150 000 kronor, erfar SVT.

Och under natten till tisdag larmade en väktare polis om ett nytt inbrott på en annan byggarbetsplats. Okända gärningsmän har sågat sig in i en container och stulit en rad olika verktyg.

Stor ökning av byggstölder

I landet har det skett en kraftig ökning av antalet byggstölder från 2016 till 2017. Enligt Brå, Brottsförebyggande rådet, gjordes det 5 444 polisanmälningar gällande stölder och inbrott på byggarbetsplatser och i byggbodar under 2017. En ökning på nästan 15 procent jämfört med 2016.

Bara mellan oktober och november har polisen fått in 24 anmälningar om stölder från olika byggarbetsplatser i Sörmland. I hela polisregion öst sker det mellan 15 och 20 brott i veckan.

– Jag har flaggat för det här länge, det är inte amatörmaskiner som stjäls utan det är proffsgrejer, säger Göran Svensson.

Antalet polisanmälningar i Sörmland 2017:

Visa

Eskilstuna: 122

Flen: 14

Katrineholm: 53

Nyköping: 131

Oxelösund: 8

Strängnäs: 73

Trosa: 19

Totalt: 420

Källa:  Brottsförebyggande rådet

Lokal. Lättanvänd. Opartisk. Ladda ner appen nu!

Hämta SVT Nyheter i App StoreLadda ned SVT Nyheter på Google Play

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer