Lukas Tigerstrand är åklagare och utreder fall av dejtingrån i Nyköpingstrakten. Foto: Lisa Selander

Flera personer häktade i dejtinghärvor i Sörmland

Uppdaterad
Publicerad

Ett flertal personer sitter häktade, misstänkta för att var för sig ha rånat män som trodde att de stämt träff med en kvinna via nätet eller dejtingappar. Enligt polisen är dejtingrån ett vanligt fenomen.

Polisen utreder just nu fall från olika delar i Sörmland, bland annat i Gnesta och Strängnäs, där män har utsatts för bland annat ett rånförsök samt ett misstänkt fullbordat rån och olaga frihetsberövande.

– Det är flera personer som tror att de har chattat med en kvinna och ska träffas för en dejt, men som i stället blivit rånade. En blev frihetsberövad under en kort tid, säger åklagare Lukas Tigerstrand.

Totalt nio häktade

Fem personer som misstänks vara inblandade i dejtingrånen i Gnesta sitter häktade vid Nyköpings tingsrätt sedan den 26 april. De misstänkta är mellan 17 och 21 år. Polisen utreder även två liknande ärenden som utspelade sig i Gnesta i september samt december förra året.

– Där är det inte någon som är misstänkt just nu, säger Lukas Tigerstrand.

Även runt Strängnäs och Stallarholmen arbetar polisen med att ringa in en liga med misstänkta ”dejtingrånare”. 

I nuläget är fyra personer misstänkta för att ligga bakom åtminstone fem eller sex incidenter. Männen, som är i 20-årsåldern, är häktade men polisen misstänker att det kan finnas flera inblandade. Tillvägagångssättet är ungefär detsamma som i Gnesta men än så länge finns det ingen koppling mellan fallen.

Många som inte anmäler

Enligt polisens presstalesperson Thomas Agnevik är tillvägagångssättet vanligt.

– Det är ett klassiskt dejtingrån, och det finns en fördel i det för rånarna. Rånoffret kanske inte alltid är så intresserad av att gå till polisen för att de skäms för att berätta vad man gjort, och skammen gör det ganska lätt att pressa dem på pengar.

Vet du mer eller har du drabbats av något liknande?

Skriv då till vår reporter Lisa Selander på lisa.selander@svt.se

Du får självklart vara helt anonym om du vill.

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.